Medisch Orthomanueel Centrum Maasbracht
 
Hoofd Menu
· Start
· MOCM
· Nieuws
· Orthomanuele therapie
     algemeen
orthomanuele geneeskunde
klachten
onderzoek
behandeling
kosten en vergoeding
waar kunt u terecht
vaak gestelde vragen
samenvattend

· Veel gestelde vragen
· Downloads
· Zorgverzekeraars
· Routebeschrijving
· Afspraak maken


Orthomanuele TherapieWelke klachten komen voor behandeling in aanmerking?
In de eerste plaats klachten van de rug, nek, hoofd, armen, benen (pijn, stijfheid, bewegingsbeperking). Maar er worden ook mensen behandeld met andere klachten, zoals buikklachten, borstpijn en ademhalingsproblemen. In de praktijk blijken namelijk ook deze klachten te kunnen reageren op Orthomanuele Geneeskunde.

Het onderzoek
Tijdens het eerste consult verricht de arts een nauwkeurig lichamelijk onderzoek. Daarbij wordt in het bijzonder gezocht naar een verwringing in het bekken of een asymmetrische (scheve) stand van de wervelkolom.Een asymmetrie in de positie van de wervels ten opzichte van elkaar wordt een standafwijking genoemd. Zo'n standafwijking kan veroorzaakt worden door een ongeval, vertillen, verstappen, een verkeerde houding, enzovoort. Hierdoor functioneert de wervelkolom minder goed en kan bijvoorbeeld het zenuwstelsel ter hoogte van de scheve wervel worden geprikkeld. Allerlei klachten kunnen daarvan het gevolg zijn: niet alleen klachten van het bewegingsapparaat, maar ook van inwendige organen.

 


De behandeling

Na het lichamelijk onderzoek stelt de arts een behandelplan op. De behandeling heeft tot doel de standafwijkingen op te heffen. De oorspronkelijke functie van de wervelkolom kan zich dan herstellen.
Met behulp van een aantal behandelkussens wordt de patiënt in een zodanige houding gelegd, dat de arts de scheefstaande wervels weer in de juiste positie kan brengen. Dit doet hij door druk uit te oefenen op de betreffende wervel.

Niet alle wervels kunnen in één consult gecorrigeerd worden. Meestal zijn meer behandelingen nodig, waarbij de arts steeds voortbouwt op wat daarvóór is bereikt. Het aantal consulten verschilt per patiënt en hangt af van de uitgebreidheid en de aard van de afwijkingen.
Gemiddeld zijn vijf tot zes behandelingen voldoende. De patiënt komt meestal één maal per drie weken terug.

Reactie
Het kan zijn, dat de behandeling reacties veroorzaakt in het lichaam, zoals vermoeidheid of hoofdpijn. Meestal gaan deze klachten vanzelf over. Bij extreme reacties, raden wij u aan contact op te nemen met de behandelend arts of uw huisarts.


Foto's

Hieronder staan een aantal foto's waar dhr. de Bot een patient onderzoekt.


Tijdens het lichamelijk onderzoek worden alle wervels aangetekend (vergroting)

Het onderzoek van de wervelkolom vindt in verschillende houdingen plaats (vergroting)
  

Het onderzoek naar de stand van het bekken en de wervelkolom (vergroting)

Verder onderzoek (vergroting)


Website MOCM  All logos and trademarks in this site are property of their respective owner, all the rest © 2009 by Medisch Orthomanueel Centrum Maasbracht